Werkgroepen

Binnen de fotoclub zijn diverse werkgroepen actief. Door deel te nemen aan deze groepen kunnen leden zich verdiepen in specifieke onderwerpen en/of thema’s in fotografie.

Voor meer informatie, of als je als lid wilt deelnemen aan één of meerdere werkgroepen neem contact op met Iris Harm.

Op dit moment zijn er bij fotoclub Diafragma 5 werkgroepen:

Natuurfotografie

Foto: Inge Duijsens

De natuur is overal om ons heen en daarom ook zo’n geliefd onderwerp bij fotografen. Aan bod komen hier technieken zoals dier-fotografie, landschapsfotografie, focusstacking voor macro opnames maar bijvoorbeeld ook drone fotografie voor weidse beelden met bijzondere perspectieven komen aan de orde. Ik Deze groep leent zich uiteraard perfect voor excursies.

Portretfotografie

Foto: André Sprong

Deze werkgroep houdt zich bezig met technieken uit de portretfotografie. Denk daarbij aan belichting, instructie modellen en gebruik van omgeving. Met workshops, gebruik van modellen en visagie willen we leden uitdagen zich verder te bekwamen in de portretfotografie Doordat de groep de beschikking heeft over een professionele studio kan er flink worden geëxperimenteerd met studioapparatuur. Ook is er de mogelijkheid op locatie met modellen te werken.

Architectuurfotografie

Foto: Jan Noordermeer

Architectuurfotografie is een veelvoorkomende vorm van fotografie. Het wordt gekenmerkt door het fotograferen van bouwwerken en door de mens gecreëerde omgevingen. Architectuurfotografen proberen hun onderwerp zo accuraat mogelijk weer te geven en tegelijkertijd een mooi beeld te maken. Als werkgroep willen wij door middel van excursies, verdiepingen en competitie thema’s de architectuurfotografie een plaats geven binnen onze club.

Creatieve fotografie

Foto: Johan de Vos

Vroeger ontwikkelde men fotorolletjes in een doka, tegenwoordig gebruiken we software om digitale (raw) bestanden te ontwikkelen naar een gewenst resultaat. Grofweg erkennen we twee soorten van bewerken: in de eerste plaats het ontwikkelen van de foto, waarmee o.a. de belichting, het contrast, de beelduitsnede en witbalans worden geoptimaliseerd. De tweede soort betreft het daadwerkelijk aanpassen van een foto, bijvoorbeeld door middel van lagen. Zo kunnen we een lucht aanpassen, objecten toevoegen of verwijderen en nog veel meer. Als werkgroep bieden we ondersteuning aan leden, maar laten we ook graag zien wat er mogelijk is op het gebied van fotobewerking. Met uitdagende thema’s hopen we de leden te stimuleren hun fotobewerking skills te verbeteren.

Straatfotografie

Foto: Iris Harm

Net zoals met natuurfotografie hoef je maar naar buiten te gaan voor het onderwerp van deze groep. Het unieke van straatfoto’s is vaak het ‘candid’ karakter van de opnamen, wat voor bijzondere momentopnamen zorgt. Deze werkgroep houdt zich bezig met manieren om dergelijke foto’s nog unieker te maken. Maar denk ook aan kleur vs. zwart wit etc. Voor ons zijn de verdieping, competitie thema’s en excursies een goede manier om deze kennis over te dragen en leden de kans te bieden zich te bekwamen in straatfotografie.