Over ons


De club is in 1999 opgericht als Dia- en fotoclub Diafragma (DFC Diafragma) door ex-cursisten van beroepsfotograaf Peter Muller. De club telt ongeveer 35 leden. Er zijn nog steeds een aantal leden uit de oorspronkelijke groep actief in de club.
In 2019 is de club begonnen aan een inhoudelijke vernieuwing, waarbij de focus, naast de competitie, meer op individuele ontwikkeling is komen te liggen.
Hoewel de club ooit voornamelijk was gericht op dia’s, is deze door de jaren heen met de tijd meegegaan en maken vrijwel alle leden van de club gebruik van een digitale camera. Daarnaast is Diafragma ook actief op het gebied van social media en photochallenges.

Bijeenkomsten
Wij hebben 1 x maand een bijeenkomst van 20:00 tot ca. 22:30 in onze clubruimte bij scouting Pius XII, Prins Hendriklaan 30 in Leidschendam. Daarnaast hebben wij extra avonden en meerdere malen per seizoen een fotocafé. Zie ook de agenda.

Clubavond
Er wordt 5 keer per seizoen een clubavond georganiseerd. Op de clubavond is er aandacht voor de werkgroepen, gastsprekers, workshops en is er ruimte voor het tonen van eigen fotowerk.

Competitieavond
Elk seizoen worden er 5 competitieavonden georganiseerd, elk rond een eigen thema. Het is de bedoeling een foto te maken geinspireerd rond het thema, alle leden kunnen de foto’s punten geven, waarna de foto’s op de competitieavond worden besproken.
De foto’s worden op een aantal aspecten beoordeeld: creativiteit, techniek, vorm, inhoud ‘verhaal’ etc.
Deze punten worden tijdens het seizoen bij elkaar opgeteld en aan het einde van het seizoen krijgen de ‘winnaars’ van dat jaar een prijs. Een overzicht van de verschillende thema’s is te vinden in de agenda.

Fotoketting
Fotoclub Diafragma organiseert ook elk seizoen een fotoketting; een concept dat inmiddels ook bij andere clubs wordt toegepast. Elk lid krijgt de opdracht een foto te maken die op basis van inhoud en kernwoorden past bij de vorige foto in de ketting. Aan het eind van het seizoen wordt de serie gepresenteerd op de club, social media en website. Er kan dan ook gestemd worden voor de beste foto uit de serie.

Samenwerking 4 clubs
Fotoclub Diafragma werkt samen met 3 andere regionale fotoclubs (Fotokring Leidschendam-Voorburg, Fotoclub Rijswijk en de Leidschenveense fotoclub). We willen hiermee kennis tussen de clubs uitwisselen, laagdrempelig met elkaar in contact komen en het mogelijk te maken om (dure) gastsprekers uit te nodigen en te exposeren in de regio.
1x per jaar organiseren wij een gezamenlijke opdracht in de vorm van een uitje. Dit is medio mei.
Er is een jaarlijkse competitie tussen de clubs, met een fotobespreking en expositie rondom een thema dat door de gezamenlijke 4 besturen wordt gekozen. 

Fotobond
De club is (evenals vele andere amateurfotoclubs uit heel Nederland) aangesloten bij de Fotobond. Jaarlijks doen wij als club mee aan de Bondsfoto wedstrijd tussen clubs. Alle leden dia lid zijn van de fotobond kunnen hiervoor een foto indienen. Het lidmaatschap van de fotobond kost 28 euro per kalenderjaar en wordt tezamen met de contributie aan Diafragma betaald.
Voor meer informatie over de Fotobond, zie www.fotobond.nl.